Besin Etiketleri Ve Nutri-Score Kavramı

KASIM 2024
Aromsa | Bizden Haberler | Besin Etiketleri Ve Nutri-Score Kavramı

Fonksiyonel İddiaların Yükselişi

Son yıllarda yeni ürün lansmanlarında, fonksiyonel faydalar ile ilgili iddialarda büyük artış yaşandığını görmekteyiz. Fonksiyonel iddialarla sunulan ürünler, ilave besleyicilik ya da fizyolojik ek faydalar sağlamayı amaçlıyor. Günümüzün özellikle aktif ve meşgul tüketicileri için, içeceklerle gelen bu fonksiyonel yararlar özellikle tüketim kolaylığı sağladığından büyük ilgi çekiyor. Çeşitli kategorilerle gelen bu ürünler, talep ya da ihtiyaçlara göre seçiliyor. İlavete olarak, “içermez” ya da “azaltılmış” iddiaları da fonksiyonel ürünlerin sağladığı faydaları öne çıkarmada etkili oluyor.

Şeker İçeriği Azaltımı ve Vergi Düzenlemeleri

Bunun en güncel örneği, Dünya Sağlık Örgütü’nün hükümetlere tavsiye niteliğinde yaptığı, içeceklerde şeker içeriğinin azaltılmasına dönük önlemlerin devreye alınması yönündeki talebiydi. Dünya’da pek çok hükümet tarafından hızlı sayılabilecek bir süreç içinde hayata geçirilen ve ağırlıklı olarak içerikteki ilave şeker miktarına göre düzenlenen vergiler, üreticilere ürünlerinin içeriklerini bu vergiler bağlamında değerlendirmesi konusunda baskı oluşturdu. Pek çoğu yeniden dizayn edilen ürün gruplarının tüketiciler tarafında hızlı karşılık bulması da “içermez” ya da “azaltılmış” gibi iddialara aşinalığın arttığının göstergesi olmuştur. Bu durum aynı zamanda tüketicilerin etiketteki içerik bilgilerine yönelik bilinç seviyelerini de yükseltmiştir.

Besin Etiketlerinin Önemi ve Zorlukları

Bir gıda ambalajı, ürünün neler içerdiğini göstermek ve tüketici tercihlerine rehberlik etmek için içeriğe dair bilgilerle doludur. Ürünün içerdiği ya da içermediği bileşenlerle ilgili olarak tüketicilerin tercihlerini daha bilgili olarak yapmalarına yardımcı olmayı amaçlar ancak tüketici bilincinin artması buna bağlı taleplerin de daha kompleks ve karmaşık hale gelmesi, içeriklerin de zaman zaman karmaşıklaşmasına ve anlaşılmasında çeşitli zorluklara sebep olabilmektedir. Yüzdeler, sayılar ve bazen çok karmaşık görünen içerikler daha fazla kafa karışıklığına sebep olabilmektedir.

Bu durumun çözümü için içeriklerin sade ve kolay anlaşılabilir halde tüketiciye aktarılabilmesi konusunda ülkeler düzeyinde çalışmalar olmakla beraber pek çok konuda fikir birliği sağlanabilmesi mümkün olmamıştır. Çünkü, bir gıdanın besin değeri hakkında yorum yapabilmek pek çok parametre ile beraber değerlendirilmesi gereken bir husustur. Bu konuda yapılan çalışmalar içinde en fazla ülke tarafından benimsenen uygulama, Fransa’da 2017 yılında uygulamaya konulan Nutri-Score etiketleme biçimidir. Nutri-Score, A'dan E'ye kadar notlarla gıda ürünlerinin beslenme kalitesini gösteren bir logodur. Nutri-Score ile ürünler kolay ve hızlı bir şekilde karşılaştırılabilir.

Nutri-Score Etiketleme Sistemi

Bu etiketleme şekli, İngiliz gıda otoritesi FSA’nın, gıda ambalajları için geliştirdiği ve yiyecek içeceklerde paket üzerinde 100 gram başına şeker, yağ, doymuş yağ ve tuz içeriğine göre trafik ışıklarından esinlenmiş kırmızı, sarı ve yeşil renkleri kullandığı etiketleme biçiminden alıntılanan ancak skalayı daha geniş olarak değerlendiren bir etiketleme şeklidir.

Nutri-Score etiketi, basit ve anlaşılır bir puanlama sistemi sunarak tüketicilerin daha sağlıklı seçimler yapmasına olanak tanır. Bu sistem ürünlerin besin kalitesini değerlendiren, renk kodlarına sahip beş kademeli bir skala sunar. Hesaplamalar 100 gram veya 100 mililitre başına yapılır, doymuş yağlar, şeker ve tuz gibi bileşenler olumsuz değerlendirme parametreleri içine dahil edilirken, meyve yüzdesi, protein lif gibi içerikler de olumlu yönlere dahil edilir ve genel skora göre hangi harfin vurgulanacağını belirlenir. A, en besleyici ürünleri temsil ederken koyu yeşil ile gösterilir. E, en düşük besin kalitesine sahip ürünleri gösterir ve kırmızı ile işaretlenir.

Aromsa | Bizden Haberler | Besin Etiketleri Ve Nutri-Score Kavramı

İçecek Kategorisinde Nutri-Score Güncellemeleri

Nisan 2023’te içecekler için güncellenen Nutri-Score ile daha önce genel gıda kategorisinde değerlendirilen süt, sütlü içecekler, fermente süt bazlı içecekler ve bitki bazlı içecekler artık içecek kategorisine dahil edildi. Özellikle süt ürünlerinin puanlaması konusunda çeşitli tartışmalara sebep olmakla beraber bugün için kullanılan basitleştirilmiş etiket puanlama yöntemlerinin en yaygın kullanılanı ve en geniş bilimsel kurullar tarafından oluşturulanıdır.

Nurti-Score besin etiketlemesini benimseyen yedi ülkeden bilim insanlarından oluşan bilimsel komite, içeceklerin besin skoru belirlenmesindeki kriterleri düşük şeker içeriğine sahip içecekler, süt, yüksek şeker içeriğine sahip süt bazlı içecekler, bitki bazlı içecekler ve tatlandırıcı içeren içecekler için yeniden düzenledi. 2 g/100 mL’nin altında şekerle tatlandırılmış içecekler ve doğal olarak kalorisi düşük olanlar içerdiği diğer bileşenlerin durumlarına göre B ile E arasında kategorize edilir.

Nutri-Score; katkı maddeleri veya üretim yöntemleri gibi bir gıdanın beslenme profilinin tüm parametrelerini içermez, dolayısıyla ilk amaçlanan konu sadece en bilinçli tüketici grubuna değil de tüm tüketicilere bir gıdanın faydası ya da fayda oranı hakkında genel bir fikir verebilmek ve tüketicilerin bir bakışta daha sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olmaktır. Sağlık bilinci yüksek tüketicilerin sayısı arttıkça, sağlıklı gıda tanımlamasına konu olacak parametreler de çeşitlenerek artacaktır.

Aromsa olarak tüketicilerin sağlıklı yaşam tercihlerine uygun içerikler oluşturma konusunda yaratıcı çözüm ortağınız olmaya devam ediyoruz. Deneyimli ekiplerimiz ile ürünlerinizi farklılaştıran ve tat profillerini güçlendiren özel aromalar ve tatlandırıcılar geliştiriyoruz. İstenmeyen tatları maskelemek için, aroma profilini yeniden dengeleyen çözümlerimizle ürünlerinize lezzet açısından eşsiz bir farklılık katıyoruz.

Tüketicilerin sağlık bilincinin artmasıyla birlikte beslenme alışkanlıklarının da değiştiğinin farkındayız. Yüksek teknolojimiz ve deneyimli uzmanlarımız sayesinde gıda ve içeceklerde tat dengesi sağlayarak, ürünlerin yeniden tasarlanması ve içeriklerinin iyileştirilmesi süreçlerinde iş ortaklarımıza doğal aroma vericiler, bitkisel ekstraktlar gibi çeşitli seçenekler sunuyoruz.