Çikolata ve Şekerleme Sektörüne Genel Bakış

2020 yılının başında Covid-19’un Çin’den tüm dünyaya yayılarak global bir salgına sebep olmasıyla, hemen hemen tüm sektörlerde olduğu gibi gıda sektöründe de oyun tamamen değişti. Karantina uygulamalarının başlamasıyla tüketiciler gıda ürünlerine yoğun ve stoklama eğilimli taleplerde bulundular. Bu da kaynakların eşi görülmemiş bir hızda tükenmesine, ham madde kısıtlarının yaşanmasına, tedarik zincirinde aşırı bir baskı ve yoğunluğun oluşmasına sebep oldu.
Yapılan araştırmalar, karantina uygulamaları nedeniyle tüketicilerin market harcamalarının iki katı oranında arttığını göstermektedir. Pandemi başındaki panik nedeniyle ürün tercihlerinin konserve gıdalar, donuk gıdalar, şişelenmiş su, ana besin maddeleri olan un, makarna gibi uzun raf ömürlü gıdalardan yana olduğunu göstermektedir. Sağlıklı beslenme eğiliminde ciddi artış oluştu. Bu panik havası, atıştırmalık ve şekerleme/çikolata gibi önceliklendirilmeyen kategorilerde ilk etapta düşüşe sebep olurken evlerde kalınan süre uzadıkça yediklerinden sıkılan tüketiciler evde keyif, atıştırmalık kategorilerine tekrardan yönelmeye başladı. Karantina süreci uzadıkça tüketiciler farklı tat arayışlarına yöneldi, bu yönelme de aromanın/tadın satın alma kararında ana itici güç olduğu çikolata ve şekerleme sektöründe fırsat alanı yarattı. Bir yandan çalışanlarının sağlığını korumaya çalışırken bir yandan da tüketicilerin yoğun taleplerini karşılamaya çalışan gıda üreticileri, erteledikleri yeni ürün lansmanlarını karantina uygulamalarının kaldırılmasıyla yavaş yavaş yapmaya başladılar.
“KİŞİ BAŞI 4,4 KG ŞEKERLEME TÜKETİYORUZ"
Şekerleme sektörü küreselde %1,8’lik, Doğu Avrupa pazarları içerisinde de %15’lik paya sahiptir. 2019 sonu itibariyle Türkiye’de 4,4 kg olan kişi başı tüketimin 2024 yılında 4,8 kg seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Türkiye’de şekerleme sektörünü oluşturan çikolata, şekerli ürünler ve sakız kategorileri içinde miktar ve tutar olarak en büyük pay çikolata kategorisindedir ve bunun 2024’e kadar hızlı bir şekilde büyümeye devam etmesi öngörülmektedir. Çikolata pazarında geleneksel ve alışılmış tatlar yerlerini korumaya devam etmekte, bunun yanı sıra yeni aromalar ve ambalaj formatları da bu kategoriye yenilikçi bir yaklaşım getirmektedir. Büyük markalar tarafından domine edilen çikolata pazarında, global markalar mevcut ürün yelpazelerine yeni aromalar eklemektedirler. Daha küçük ölçekli, butik markalar baharatlı tatlarda geliştirdikleri ürünlerin lansmanını yapmaktadır. En çok tercih edilen baharat tatlarına zencefil, zerdeçal, pembe biber gibi tatlar örnek verilebilir. Ayrıca bitkisel beslenmenin öneminin gittikçe artması ile vegan çikolatalar da tüketiciler tarafından dikkat çekici olmaya başlamıştır. Avrupa’da Mayıs 2015 – Nisan 2016 arasında geliştirilen yeni ürünlerin %4’ünde vegan iddiası var iken, bu oran Mayıs 2019 – Nisan 2020 arasında %7’ye yükselmiştir. Vegan alternatifler geliştirmeye çalışan çikolata üreticilerinin zorlandığı en büyük konu süttozunun ikamesi olmaktadır. Bunun için de pirinç tozu, hindistan cevizi unu gibi bitkisel alternatifler kullanılabilmektedir.
Türkiye şekerleme sektöründe çikolatadan sonra gelen sakız ve diğer şekerli ürünlerde kişi başı tüketim Doğu Avrupa ve global tüketim miktarının altında kalmaktadır. Sakız kategorisinin 2024’e kadar ciro bazında %3,2, şekerleme kategorisinin de %3 büyümesi beklenmektedir. Covid öncesi dönemde artmaya başlamış olan sağlıklı ürün tüketimi eğilimi, Covid-19 ile birlikte oldukça hızlı yükselmeye başlamıştır. Bu da önceden “şekersiz” ibareli ürünlerin geliştirilmesinde artış olarak gözükmekteyken, artık bar tarzı ürünlerin geliştirilmesinde de artış olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlar tahıl barlar, protein barlar, çiğ barlar ve enerji barları gibi çok çeşitli ürünler olabilmektedir. “Free From” iddiası bu kategorideki en önemli sağlık ve iyi yaşam ürün özellikleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bitkisel ürün takviyeli şekerleme ürünleri de sağlıklı ürün tüketme hassasiyetinde olan tüketiciler için oldukça yaygınlaşmaktadır.
Aromsa olarak tüm bu yönelimlere uygun yapmakta olduğumuz reçete çalışmaları, bitmiş ürün örnekleri ve ürün önerilerimiz ile çikolata ve şekerleme sektöründeki müşterilerimize çözüm ortağı olarak destek veriyoruz. Özellikle “şekersiz” ya da “şeker azaltılmış” ürünler için “şeker tadı arttırıcı” ürün önerilerimiz, müşterilerimizin lezzetten ödün vermeden tüketici isteklerine uygun ürün geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.