Dünyada Gazlı İçecek Kategorisi

Sağlıklı ve yenilikçi
Günümüz tüketicileri sağlık bilincine giderek daha fazla önem veriyor. Fiziksel ve zihinsel sağlık için benzersiz, ilham veren deneyimler sunan içecek alternatifleri arıyorlar. Özel bir tat deneyimine, doğal içeriklere ve dengeli besin değerlerine ek olarak, ambalajın çevre dostu olması, sürdürülebilir üretim ve fonksiyonel gıdaların katma değeri giderek önem kazanıyor.
Tüketiciler kolaylığa odaklanıyor
Pandemi ile hayatımıza giren yeni çalışma düzeniyle çalışma saatlerinin daha esnek hale geldiği ve insanların sanal olarak birbirleriyle buluştuğu ortamlar farklı bir yaşamı da beraberinde getiriyor. İş dünyasında ve toplumda bu değişiklikler yeme-içme alışkanlıklarında da değişikliğe yol açıyor. Günde üç ana öğün tüketmek yerine, mini yemekler geleneksel kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinin yerini alıyor.
Birçok tüketici stresi yönetebilmenin ve yaşam tarzlarını iyileştirmenin bir yolu olarak, konsantrasyonu artıran ve hafızayı iyileştirebilen ürünlere veya kilo verme ve sindirime yardımcı sağlık ürünlerine odaklanıyor. Markaların içeceklere vitaminler, mineraller, omega-3 yağ asitleri ve protein gibi temel besin maddelerini ilave ederek tüketicinin temel beklentilerine geri dönmesi” de ön görülüyor. Bunlarla birlikte nootropikler dediğimiz bilişsel sağlığımıza yardımcı olan baharatlar, çeşitli otlar ve takviyeler yükselişte. Zerdeçal, tıbbi mantarlar, şizandra üzümü, hint ginsengi (ashwagandha) ve gojiberi meyvelerini içecek lansmanlarında daha fazla göreceğiz.
Tüketiciler artık sadece tek bir bileşen içeriğine bakmak yerine, ürünlerin fonksiyonel artılarını da değerlendiriyor. Yeni nesil fonksiyonel gazlı içeceklerin, birden fazla ihtiyaca cevap veren bileşen kombinasyonları içermesi ve/veya belirli bir hedefi yerine getirmesine yardımcı olan bileşenleri ihtiva etmesi tercih edilirliği etkiliyor.
Standart aromalardan farklı olarak lavanta, mürver çiçeği gibi çiçekler; ejder meyvesi, hindistan cevizi, frenk (kaktüs) inciri gibi egzotik meyveler ve narenciye (yuzu, kan portakalı, meyer limonu) tatlarının birçok içecekte ön plana çıktığını görmekteyiz. Dünyadan ilham alan etnik lezzetlerin ve nostaljik tatların devam etmesi bekleniyor.
Gazlı içecekler içecek kategorisinde hala "premium" sınıfta yer alıyor...
Meşrubat ve gazlı içecekler, devam eden zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen, geleneksel olarak içecek pazarının büyük bölümünü oluşturmaktadır. Gazlı içecekler, içecek kategorisi için yenilikçi fırsatlar sunuyor. Dünyada genel olarak gazlı su olarak adlandırılan maden sularına, özellikle aromalı varyantlarına olan ilgi daha da artıyor. Yeni nesil gazlı içecekleri çay ve kahve ürünlerinde de ferahlatıcı ve yaratıcı konseptler olarak göreceğiz. Sıcak içecekler kategorisine girebilecek potansiyel bir inovasyon alanı var.
Soğuk demlenmiş kahve ve gerçek meyve suyu ile zenginleştirilmiş kahveli soda ya da çay yapraklarının demlenmesiyle elde edilen köpüklü çayı örnek verebiliriz.
Gazlı içecekler kategorisinde sağlık ve zindelik trendlerine uyum sağlamak için şekersiz iddialar kullanılmaya devam ediyor
Globalde tüketicilerin %66'sının yiyecek/içecek ürünlerinde şekersiz olma iddiasını çekici bulduğunu söylerken, %47'si aktif olarak şeker tüketimini azaltmaya çalıştıklarını, %40'ı ise ölçülü şeker tükettiğini iddia etmektedir. Düşük kalorili içeceklerin sürekli gelişimi, kategorinin geleceği için anahtar olacaktır.
Yüksek şekerli gazlı içeceklerden "sağlıklı" ve "sizin için daha iyi" olarak konumlandırılanlara doğru kademeli bir geçiş görülmektedir. Bu değişim, şekeri az olan/ şeker içermeyen gazlı içeceklerin yanı sıra “sağlıklı lezzet” yeniliğine sahip içeceklerde de kendini göstermiştir. Örneğin baharatlar ve çeşitli otlar, farklılaşma noktası sağlamak ve deneysel tüketiciyi cezbetmek için gazlı içeceklerde kullanılmaktadır. Biberiye, küresel tüketicilerin %9'una hitap ederken, Y kuşağı tüketicileri arasında bu oran %11'e yükselmektedir. Benzer şekilde, fesleğen içecek formülasyonlarında da kullanılmaktadır. Taze bir lezzet vermenin yanı sıra sağlıklı konumlandırmayı tamamlamak ve bir farklılaşma unsuru sağlamak için gazlı içecek formülasyonlarına dahil edilmektedir.
Covid-19 salgını; gıda hizmetleri satış noktalarının kapanması, tüketici harcamalarının düşmesi ve sağlık endişelerinin önemli ölçüde artmasıyla 2020'de gazlı içecekler kategorisini hem hacim hem de değer açısından önemli ölçüde etkiledi. Yeni ortaya çıkan karantina döneminde panik satın alma, perakende satışlarında anormal bir artış sağladı ve tüketiciler "yeni normale" alıştıkça stoklar düştü. Özellikle 2020'nin ilk iki çeyreğinde yaşanan karantinalar ve sosyal mesafe, tüketimi büyük ölçüde etkiledi. Perakende de gazlı içeceklerin satışları, özellikle ev tüketimi için daha büyük ambalaj formatlarında arttı, ancak bu artış ev dışı tüketimde yaşanan kayıpları çok karşılayamadı. Bununla birlikte e-ticaretin yükselişini ateşledi ve doğrudan tüketici talebiyle etkileşim kurmak için şirketler kendi platformlarını oluşturdu