Fırıncılık Ürünlerinde Çocuklara Yönelik İnovasyon

KASIM 2020
Aromsa | Bizden Haberler | Fırıncılık Ürünlerinde Çocuklara Yönelik İnovasyon

Günümüzde tüm dünyada 2-15 yaş aralığında artan obezite oranı, yanlış beslenme ile ilişkili kalp hastalıkları ve tip2 diyabet hastalıklarında artış sebebiyle çocuklara yönelik ürünlerin içerikleri önem kazanıyor ve bu alandaki ürün geliştirme konusu gittikçe ön plana çıkıyor. Bu durum temel bileşenleri un, yağ, şeker olan fırıncılık ürünlerinde yeni yaklaşımlara gereksinim duyulmasını gündeme getiriyor.

Diğer taraftan yapılan araştırmalara göre ev içi yapılan harcamaların büyük bir kısmı çocukların etkisinde gerçekleşiyor. ABD’de çocuklar için gıda ve içecek pazarının büyüklüğünün 2025’te 58 milyar $ olacağı öngörülüyor. Bu da toplam gıda ve içecek pazarının önemli bir kısmını oluşturuyor. Dolayısıyla çocuklara yönelik ürün geliştirme hem toplumsal sorumluluk olarak hem de pazar büyüklüğü açısından oldukça kritik bir konu haline geliyor..

Çocuklara yönelik ürünlerin segmentasyonuna baktığımızda üç temel pazar ile karşılaşıyoruz:

1- Çocuklar İçin Birincil Pazar:

Bu pazar çocuğun kendi harçlığıyla aldığı ürünlerden oluşuyor. Renkli, eğlenceli, maceracı, 50 kuruş ya da 1 TL gibi fiyatlara konumlandırılmış ürünler. Bu segmentte geliştirilecek ürünlerin çocuk tarafından tercih edilebilir lezzet ve görüntüde olması gerekiyor.

2- Çocuklar Tarafından Etkilenen Pazar:

Bu pazar çocuğun satın alma kararını etkilediği ancak satın alma kararının ebeveyn tarafından verildiği ürünlerden oluşuyor. Ebeveynin önceliği, sağlıklı, doğal, fonksiyonel aynı zamanda çocuğunun seveceğini düşündüğü ürünler oluyor.

3- Çocukların Gelecek Pazarı:

Bugünün çocuklarının büyüdüğünde hangi ürünleri satın alacağı, hangi markalarla bağlılık oluşturacağını belirleyen ürün gruplarından oluşan bu pazar, doğrudan çocuk grubu olarak konumlandırılmayan ancak çocukların yoğunlukla tükettiği ve ileride bu ürün ve markayla duygusal bir bağ kurduğu ürünlerden oluşuyor.

Aromsa | Bizden Haberler | Fırıncılık Ürünlerinde Çocuklara Yönelik İnovasyon

Çocuk Ürünlerinde İnovasyon

Hem tüketiciyi hem de satın alma kararını veren kişiyi memnun etmek ancak inovatif bir yaklaşımla mümkün. Çocuğu etkileyecek eğlenceli şekiller, çılgın renkler ve çizgi film kahramanlarından oluşan figürler artık yeterli olmuyor. Ebeveynlerin çoğunluğunu farkındalığı yüksek, araştırmacı, teknolojiyi ve yenilikleri takip eden, yoğun iş temposunda olan kişiler oluşturuyor. Lezzetli, eğlenceli, renkli aynı zamanda besin değeri yüksek, çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimini destekleyen, zararlı bileşenler içermeyen, doğal, taze, organik olması o ürünü inovatif yapıyor.

Çocuklara Yönelik Ürün Tasarımında Yaklaşımlar

Alerjenlerden Kaçınma: Ebeveynler fırıncılık ürünlerini fazla işlem görmüş ve sağlıksız olarak algılayabiliyor. Alerjenler ya da zararlı bileşenler içermeyen ürünleri tercih ediyorlar. Örneğin, glutensiz, süt ve süt ürünleri içermeyen, GDO’suz, yapay renklendirici ya da tatlandırıcı içermeyen gibi.

Zenginleştirilmiş/Fonksiyonel Ürünler: Ürünün sadece zararlı bileşenleri içermemesi yeterli olmuyor. Ebeveynler çocuklarının vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ürünler tüketmesini istiyor.

Alternatif Sağlıklı Versiyonlar: Fırıncılık ürünlerindeki buğday unu, şeker gibi bileşenleri alternatif bileşenlerle değiştirerek baklagillere, sebze ve meyvelere, farklı tahıl unlarına daha fazla yer verilebilir. Böylece bilinen ve beğenilen ürünlerin daha sağlıklı alternatifleri geliştirilebilir.

Şeker Azaltma: Şeker tüm gıda ve içecek ürünlerinde ve tüm tüketici gruplarında olduğu gibi çocuklara yönelik fırıncılık ürünlerinde de en sıcak konulardan biri. Rafine şeker yerine hurma, bal, elma suyu konsantresi gibi doğal şeker kaynakları ile tatlandırılmış ürünler ebeveynler için tercih sebebi oluyor.

Çocuklara yönelik fırıncılık ürünlerinde bir diğer fırsat alanı “Zihinsel Gelişim”. Omega-3, kolin gibi bileşenlerle geliştirilen ürünler, sadece fiziksel sağlığı değil aynı zamanda zihinsel gelişimi de desteleyecek şekilde oluşturuluyor. Beslenmede temel yaklaşımın dengeli ve yeterli beslenme olması, tüm ürün gruplarında olduğu gibi fırıncılık ürünlerinde de üreticileri bu yönde ürün geliştirmeye yönlendiriyor.