Şekerleme Kategorisinin Öne Çıkan Alt Kategorisi: Fonksiyonel Şekerlemeler

MART 2024
Aromsa | Bizden Haberler | Şekerleme Kategorisinin Öne Çıkan Alt Kategorisi: Fonksiyonel Şekerlemeler

Şekerleme, birçok alt kategorisiyle global perakende pazarında yaklaşık 69 milyar $’lık bir paya sahip. Kategorinin geleceğini belirleyecek trendler şu başlıklar altında toplanabilir:

Özel Markalı Ürünler (PL) kategoriyi dönüştürüyor: Premium ürünler kategorinin önemli bir bileşeni ancak yaygınlaşmış, marketlere inmiş premium ürünlerin gelecekte «premium» algısına etkisi izlenmeli. PL markalar inovatif ve dinamik yapılarıyla pazarda oyunu belirleyici noktaya geliyor. Markalar ile PL arasındaki dinamik pazardaki rekabeti kızıştırıyor.

İşlenmiş Gıda ve Şekerleme Sorunsalı: İşlenmiş gıda karşıtı lobi, bu tür ürünlerin kullanımının azaltılması için güçlü bir şekilde mücadele ediyor. Ancak "ultra işlenmiş" olarak tüm düğmelere basan şekerleme, «ikramlık» statüsü nedeniyle şimdilik dikkatlerden kaçıyor. Kendisine şekerleme demek suretiyle zaten risklerini açıkça ortaya koyduğu için eleştirilere nispeten daha az maruz kalıyor.

Şeker Azaltma: Globalde son bir yılda lansmanı yapılan ürünlerde kullanılan şeker azaltma konusundaki iddilara bakıldığında en büyük payı “sugar free” iddiası alıyor. Sırasıyla “No added sugar” ve “low sugar” iddiları geliyor. Tüketici artık şekerin azaltılmış olmasının yanında şeker yerine ne kullanıldığıyla da yakından ilgileniyor. Yapay tatlandırıcılar yerini doğal algısı olan alternatif tatlandırıcılara bırakıyor.

Şekerleme Alt Kategorileri: Sert şeker, yumuşak şeker, toffee/fudge, licorice, mashmallow, fonksiyonel şekerlemeler ve diğer şekerlemeler, şekerleme kategorisinin alt kategorileri olarak sıralanabilir. “Diğer şekerlemeler” başlığı altında yer alan lokum, helva, badem ezmesi, beze, zefir gibi ürünler kategoride önemli bir paya sahip. Fonksiyonel şekerlemeler ise alt kategoriler arasında hem büyüme hızı hem de sahip olduğu potansiyel açısından kategorideki etkinliğini gittikçe artırıyor.

Fonksiyonel Şekerleme: Bu alt kategori; ürüne tıbbi bir amaç veren aktif ya da etken maddelerce zenginleştirilmiş fonksiyonel bir faydaya odaklanan şekerlemeler olarak tanımlanıyor. Global perakende pazarında fonksiyonel şekerlemelerinin büyüklüğü yaklaşık 5,5 Milyar $. 2030 yılına kadar pazarın % 9,17 büyüme ile 6 milyar $’a ulaşması öngörülüyor. Bu kategorideki ürünler genelde hedef tüketici grubu özelinde fonksiyonlandırılmış ürünler. Kadınlara, çocuklara, spor yapanlara, “gamer”lara yönelik ürünler hedef tüketici odaklı ürünler olarak karşımıza çıkıyor.

Öne çıkan fonksiyonların başında bağışıklık güçlendirici etki geliyor. Pandemiyle önemini hatırladığımız bağışıklık uzun bir süre daha gündemimizde kalacak gibi görünüyor. Post-pandemi dönemiyle fiziksel sağlığın yanında zihinsel ve ruhsal sağlığa katkı sağlayacak ürünler tüketici tarafından aranan fonksiyonlar haline geliyor. Bu grupta en çok karşımıza çıkan fonksiyonlar; stres azaltma, sakinleşme, uykuya geçişi kolaylaştırma, odaklanma, uyanık kalma, duygu durumunu düzenleme olarak sıralanabilir.

Hangi fonksiyonlar için hangi etken bileşenler kullanılabilir?

Ürüne fonksiyonellik vermek için bitkisel ekstraktlar, medikal bileşenler, vitamin ve mineraller kullanılıyor. Fonksiyonel şekerlemelerde en çok karşımıza çıkan bileşenlere örnek vermek gerekirse;

Bağışıklık desteklemek için; Karamürver, C ve D vitamini, Çinko

Uyku kalitesini artırmak için; papatya ekstraktı ve melatonin, L-Teanin

Odaklanma için; ginseng, kolin, kafein

Sporcuların antrenman sonrası için; D vitamini, zerdeçal, elektrolit karışımları(kalsiyum, sodyum, fosfat)

Kadınlara yönelik saç ,tırnak, cilt sağlığı için; biotin, kolajen ve multivitaminler

Fonksiyonel Şekerlemelerde global pazarda öne çıkan tatlar mentol, okaliptüs, bal, limon ve vişne. En hızlı büyüyen tatlar ise; şeftali, berry tatları, kahverengi aromalar kategorisine giren çikolata, karamel ve kahve tatları ile baharat tatları olarak sayılabilir. Tat tercihlerinde globalde bir trend olsa da bölge bazında bu tat tercihleri değişkenlik gösterebiliyor.

2023 yılında fonksiyonel şekerlemede en aktif pazar Asya pazarı. Hemen arkasından Avrupa pazarı geliyor. Ülke bazında bakıldığında ise Singapur ve Almanya en aktif pazarlar.

Aromsa olarak şekerleme kategorisinin tüm alt kategorilerine yönelik lezzet çözümleri sunmaktayız. Hedef bölge/ülkenin tat tercihleri dikkate alınarak bu çözümleri özelleştirebiliyoruz. Bunun yanında fonksiyonel şekerleme kategorisinde, ürüne fonksiyonellik kazandırma amaçlı bitki ekstraklarında zengin bir portföy ile iş ortaklarımızın ürün geliştirme süreçlerine destek vermekteyiz.