Takviye Edici Gıdalar ve İçecekler

Takviye edici gıdalar ve içecekler, günümüz şartlarında normal beslenmeyi takviye etmek, daha enerjik hissetmek, vitamin ve mineral desteğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmek, daha dengeli ve sağlıklı beslenmek için kullanılır. Tüketicilerin bilinçlenmesi ve daha sağlıklı yaşamak isteme arzularına paralel olarak takviye edici gıdalar sektörü de büyümekte ve gelişmektedir. Ürün çeşidi olarak, vitaminler, mineraller, proteinler, amino asitler, bitkiler, enzimler, lif ve yağ asitlerinin kullanıldığı ürünleri sayabiliriz. Ürün ve marka çeşitliliğine artan talep doğrultusunda, bu gıda öğelerinin farklı kombinasyonlarda ve dozajlarda kullanıldığı takviye edici gıdalar piyasada bulunmaktadır. Ancak bu gıdaları tüketirken doğru çeşit ve doğru miktarı belirlemek çok önemlidir. Zira bu takviye edici gıdalar hiçbir hastalığı iyileştirmez ve önlemez ve fazlası zararlıdır. İlaç yerine tavsiye edilemez ve satılamaz. Dolayısıyla, bilinçli şekilde tüketmek ve güvenilir markalara yönelmek esas olarak alınmalıdır. Bu ürünlerin günlük kullanım miktarları belirlenmiştir ve aşmamak gerekir. Takviye edici gıdalar hap, kapsül, şurup, tek kullanımlık toz paket ve içecek şeklinde sıvı veya toz halde satılır.
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin web sayfasında yazdığı üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ‘takviye edici gıdalar, normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin ve bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan, bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre ve ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampül, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler’ olarak tanımlanmıştır.
Takviye edici gıdalar ile ilgili bilgilere ve düzenlemelere Türk Gıda Kodeksi Tebliği’nden ulaşılabilir. Bu Tebliği’de belirtildiği üzere takviye edici gıdalar nihai tüketiciye sadece hazır ambalajlı olarak sunulur ve etiketlenmesi çok önemlidir. Etikette, içindeki besin öğeleri, botanikler ve diğer maddelerin miktarları ve günlük alınması gereken doz belirtilir. Ayrıca ‘normal beslenmenin yerine geçemez’; ‘ilaç değildir’; ‘hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılamaz’ ibarelerinin bulunması zorunludur.

Biz de Aromsa olarak takviye edici gıdalar ve içecekler için aromalar üretiyoruz. Bu tip ürünler özellikle vitamin ve mineral içerikleri bakımından acılık, metalik veya hoş olmayan tatlara sahip olabilirler.
İşte bu noktada aromalar hem üründeki istenmeyen koku ve tadı maskeler hem de istenilen çeşitte ve tatta ürün yapılmasını sağlar. Örnek vermek gerekirse sporcu içecekleri içerdikleri vitamin, mineral ve lifler yüzünden istenmeyen tatlarda olabilirler. Bu ürünler tüketicinin tercihi doğrultusunda çilekli, limonlu veya naneli çeşitlerde olursa çok daha rahat ve arzulanarak içilir. Herkesin tercihi farklı doğrultuda olacağından çok geniş bir kitleye hitap eder. Bu da takviye edici gıdaların daha fazla tercih edilmesine sebep olur.